OYUN ÖDÜLLERİ
Prodüksiyon
Oyunun sahneye konulmasında; oyun metni, dramaturgi, yönetmen, oyuncu ve tasarım kategorileri arasındaki, uyum ve bütünlüktür.
Özgün Yeni Oyun(*)
Özellikle hitap ettiği kuşak için; konusu ve sahnelenmesi özgün nitelik taşıyan sahne için yazılmış (dramatik) oyunlar bu kategoride değerlendirilir.
Yenilikçi (avangard) Tiyatro (*)
Tiyatro tanımları içinde kabul edilmiş olan normları değiştirmeyi amaç edinen, sürekli kendini yenilemesi ve güncel kalması gerekliliğinden hareketle; estetik anlayışları da zorlayan, deneysel, alışılmışın dışında sahneleme teknikleri kullanarak tiyatronun gelişimine katkıda bulunan tiyatroların değerlendirildiği kategoridir.
Tableau (tablo) Oyunlar (*)
Tek tema kesitlerinin sunulduğu tiyatro oyunlarıdır. Genellikle tek kişilik oyunlar halinde sahnelenir. Hayatları, şiirleri, hikayeleri, tarihsel ve destansı olayları tiyatro diliyle anlatan, başlangıç gelişme ve sonuç öğelerinin ihmal edilebildiği sahne gösterileridir.
Ensemble
Ensemble (ansambl) kategorisinde oyuncuların performansı, oyun sırasındaki uyumları, birbirlerini tamamlama ve bütünleşmeleri değerlendirilir.
Umut Veren Yeni Tiyatro
Bu kategori, tiyatro seyircisiyle yeni buluşan, ortaya koydukları tiyatro anlayışıyla dikkatimizi çeken, tiyatro hayatımıza katkıda bulunacağını düşündüğümüz gurupları tiyatro seyircisine tanıtmak amacıyla ödül sistemine dahil edilmiştir.
Sürekli Mükemmeliyet
Bu ödül; sahne yaşamı boyunca alanlarında gösterdikleri çaba, çalışma ve performansları ile sağlamış oldukları başarılarıyla, seyircilerin her zaman takdirini kazanmış tiyatro insanlarına verilmektedir
ÖDÜLLERDE MEKAN ÖZELLİKLERİ
Küçük Salon: Seyirci kapasitesinin doksan kişiyi aşmadığı, İtalyan sahne anlayışının dışındaki oyunların sahnelendiği/seyredildiği mekanları Küçük Salon olarak nitelendiriyoruz.
Küçük Salon, 20. yüzyılda, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ortaya çıkan, mekan, drama ve oyunculuk yönünden yeni bir oyun sahneleme biçimidir. Seyirci sığası en çok doksan ya da daha az olan, balkonsuz, locasız, orkestra çukuru bulunmayan tiyatro mekanıdır. (Oda tiyatroları “Chamber Theatre”,” Mahalle Tiyatroları”- “Theatre District” de bu tanıma girer)
Tüm kategoriler Küçük Salonlar için de geçerlidir.
OYUNUN YARATICI UNSURLARI
Oyun Yazarı
Temanın ve konunun yaratıcı unsuru oyun yazarıdır. Metin, kurgu olabilir; adaptasyon olabilir; gerçek hayattan alınabilir ama özgün olmalıdır. İntihal olmamalıdır. Direklerarası Seyircileri değerlendirme yaparken, bu olguları dikkate alır ve oyun metninin ilk defa sahneleniyor olmasını arar. Oyun sahnelenmeden telifleri ödenmiş, yazarın kendisinden ya da temsilcilerinden yazılı izin alınmış olmalıdır. Çeviri eserler ve çevirmenler Oyun Yazarı kategorisinde değerlendirmeye alınmazlar.
Oyunun metni ve diyaloglar anlaşılabilir bir dile sahip mi? ( +/-),
Özellikle iki kişilik oyunlarda, oyun yazarı, zeka ve kelime oyunları ile seyirciye ulaşmaya mı çalışmış? (+/-)
Bellekte kalıyor mu?, (+/-)
Komedi türünde ise esprilerin kalitesi?(+/-) gibi unsurlar değerlendirme sırasında sorgulanır.
Yönetmen
Tiyatro dünya genelinde, edebiyattan bağımsız, apayrı bir zeminde değerlendirilmektedir. Oyun metni edebiyat tarihine mal olmuş bir sanat eseridir. Defalarca okunabilir ve ayrıntıya girilebilir. Oyun ise bir edebiyat olayı değil, bir tiyatro olayıdır ve yönetmenin sahneye koyma anlayışı öne çıkar.
Direklerarası Seyircileri, yönetmeni değerlendirirken, yönetmenin çalışmasına tiyatro dili açısından bakarlar. Ele aldığı metnin görsel ve işitsel imgelerini, diyalog çözümlemesini ve oyunculuk tarzını kendi yorumuna göre belirleyip belirleyemediğini, metni yeniden üretip üretemediğini göz önünde tutarlar.
OYUNCULUKLAR/ PERFORMANSLAR
Oyuncu/Performans değerlendirmelerinde oyuncunun rolünde, olma veya oynama durumu sorgulanır. Sonrasında oyuncunun uyum ve yeteneği, sergilediği oyunculuktan alınan “HAZ” değerlendirilir. Bu kriter oyunlardaki tüm performanslar için geçerlidir.
Tek kişilik oyunlar “tek kişilik performans” olarak değelendirilir.
Umut Veren, Dikkat Çeken Genç Oyuncular
Bu kategoride ödüller, yetenek ve çabaları ile tiyatro sanatına katkıda bulunacağı düşünülen “genç” leri teşvik etmek ve tiyatro camiasına tanıtmak amacıyla verilir. Değerlendirmede oyuncunun ilk oyunlarından olması, TV dizisi veya reklamlarda oynamamış olması ve 25 yaş gurubunda olup olmadığına dikkat edilir.
TASARIM ÖDÜLLERİ
Sahne ve kostüm tasarımı, ışık ve efekt, anlatılan öykünün geçtiği ortamı betimlerken seyirci ile sahne arasında bir bütünlük ve bağ sağlar, Direklerarası Seyircileri değerlendirmelerinde özellikle ve öncelikle yaratıcılık unsuruna dikkat ederler.
Özgün Tiyatro Müziği
Oynanan oyun için oyunun içeriğine uygun bestelenmiş müzikler bu kategoriye girer. Diğer oyun müzikleri değerlendirmeye alınmaz.
Koreografi
Bu kategoride dans koreografisi etkisinde kalmadan, oyunda ensemble’ı (bütünleşmeyi) sağlayacak hareket tasarımı değerlendirilir.
ÖZEL ÖDÜLLER
Kurum Tiyarolarının Ödülleri ve Çocuk Tiyatrolarının ödülleri İstanbul dışında yapılacak ödül törenlerinde takdim edilecektir
Emek Ödülü
Tiyatronun oluşması, gelişmesi ve sürmesine katkı veren tiyatro insanlarına çaba ve çalışmaları için verilen ödüldür.
Kurum Ödülü
Kurum çalışanları arasında güven, dayanışma ve motivasyon sağlamayı tiyatro çalışmaları ile yapan kurumlar: oyunun yönetmeni ile birlikte, text, performans ve tasarımlar dikkate alınmadan değerlendirilir.
(*) Bu Kategoriler sadece Seyirci Atölyelerine devam etmiş jüri üyeleri tarafında değerlendirilir.
Merhaba, kurum ödülüne başvuru yapmak istiyoruz. Acaba nasıl başvurabiliriz?
Teşekkür ederiz,
Hatice Arı Seçim
https://direklerarasi.org/index.php/tiyatro-oyunlar-almanagi-basvurusu/
Bu linkten başvuru yapabilirsiniz…
daha detaylı görüşmek isterseniz
Bilgi Edinmek için : Ömer Şahinbaş 0535 359 4379 arayabilrsiniz…